led/muskelbesvär?

Fråga:

Har mycket ont i lederna och musklerna ( främstknä, tummar, käkar). Kan inte öppna munnen mer än 2 cm och fått diagnosen artrit av en bettfysiolog. Var hos läkare för ett år sedan och tog massa prover som visade att jag inte har någon rumatisk sjukdom. Man gav då diagonsen artros. Jag dansar 3-4 gånger per vecka (på dansskola) och cyklar 30 minuter varje morgon. läkaren sa att det är bra att träna även om jag har artros. Nu efter ett år har jag fruktansvärt ont i knäna, speciellt höger och där har jag ont i hela benet från skenbenet upp till höften. Jag kan inte gå trappor, sitta med knäna i kors, böja mig för lågt eller sitta snett. Smärtan finns hela tiden och när jag vaknar så har jag värk i hela kroppen och det känns som jag är på väg att få en influensa. Min fundering är om det kan vara en inflamation och då kanske jag inte skall träna så mycket? Vilken typ av läkare bör jag uppsöka för att få utrettt vad som är problemet? Tacksam för ett svar

Svar:

Du bör sannolikt träffa din husläkare för att reda ut begreppen, göra en basal undersökning och ta nya prover. Artrit betyder att det handlar om en inflammationssjukdom, av vilket det finns flera. Man kan få (led)inflammation av allt från mekanisk påverkan till virusinfektioner. Det viktigaste är att utesluta att du inte har en ”systemisk” sjukdom som påverkar hela kroppen (t ex reuamtoid artrit, polymyalgia rheuamtica – muskelreumatism, med fler), eftersom det kräver en aggressivare behandling. Tyvärr är din sjukhistoria för kort för att ge närmare vägledning.
Att dina prover inte visade på reumatoid artrit för ett år sedan innebär inte att du är fri från det nu. Om din husläkare inte kan ställa en diagnos och ge dej behandling bör du få en vidareremiss. Vart man skickar dej beror på undersökningsfynd och provsvar.
Att träna med pågående inflammationssymptom kräver att diagnosen är klar och att aktiv behandling insatts. jag kan därför inte utifrån vad som framkommit utan vidare rekommendera fysisk aktivitet i nuläget. Däremot är det mycket viktigt med sådan så snart förutsättningarna är klara.