Ledkapselskada knä

Fråga:

Skadade knät i samband med fall på ett klinkergolv på semester i Spanien. Ingen skelettskada. Fick med mig kryckor och en knäortos från låret och ner på vaden som skulle stabilisera knäet vid belastning. Skulle kontakta läkare vid hemkomst för MRI-undersökning. Besökte min vårdcentral för att få remiss men den läkaren trodde att det bara var en ledkapselskada och detta kan man inte se på någon sådan undersökning. Fick rådet att fortsätta med att undvika att belasta knäet för mycket och att det skulle ta ett par veckor att läka. Har aldrig tidigare skadat något knä eller ben och vet inte vad jag vågar utsätta knäet för. Jag brukar ha ortosen på när jag går ute plus en eller två kryckor. Hur länge ska man använda dessa hjälpmedel? Har böjt knäet lite försiktigt då och då för att inte stelna till. När jag böjer knäet så sliter det liksom baktill på låret/lårmuskeln hela vägen upp , precis som en allvarlig sensträckning, och är väldigt smärtsamt. Har bara gjort det två gånger och vågar inte göra det mer. Vad kan detta bero på? Är det något annat som kan vara skadat? Brukar gå på vattengymnastik 1-2 ggr i veckan. När tror du att man kan återuppta den träningen? Vi står på botten och gör gympan. Bör jag trots allt begära remiss till ortoped en noggrannare undersökning?

Svar:

Hej!
Det är i princip omöjligt att avgöra en knäskada utan att ha journal från tidigare undersökning tillgänglig och/eller undersöka själv. För övrigt är en skadad ledkapsel, om det nu är vad det handlar om, mycket väl synlig i en magnetkameraundesökning (MRI). ”Ledkapselskada” kan innebära vad som helst, från att ledkapseln fått en kross- eller slitskada till att den bildat en cysta i knävecket pga ökat tryck i leden (Bakercysta). Det sistnämnda ger besvär av den typ du nämner.
Det som avgör kryck- och ortosanvändande är dels vilken skada du egentligen har samt hur mycket besvär du har. Jag förstår f ö inte varför du fått forstätta med en så omfattande ortos + kryckor om man samtidigt påstår att du inte har en allvarlig skada. I princip, om skadan inte är allvarlig, vill man avveckla den typen av hjälpmedel så snart det går för att befrämja rehabilitering. Långvarigt användande ger förlångsammad läkning och rehabilitering. 
Mitt råd är att du söker för förnyad undersökning. Möjligen bör man komplettera den med MRT/MRI/magnetkamera, om undersökningen pekar mot möjlig mjukdelsskada. Det kan du göra via din husläkare eller t ex hos oss på mottagningen IMES/Idrottsdoktorn.se.