Ljumsk problem som inte verkar gå över trots rehabilitering.

Fråga:

Hej! Är en kille på 16 år som spelar fotboll på hög nivå. Har i två månader varit skadad i ljumsken. Men nu börjat spela igen trots att jag inte riktigt känner mig 100%, mestadels av anledningen att se hur jag ligger till i jämförelsen när skadan uppstod. Smärtan jag upplever är inte vid passningar utan mer vid rusher och löpning men mot slutet av matcher. I början av matcher känns det ganska bra men sedan kommer smärtan smygandes i allt större grad. Känns lite som muskeln bultar som ett hjärta och gör ganska ont. Men upplever även ”ilningar” längre ned dagligen, som kommer då och då. Börjat bli orolig att jag inte har ett dolt ljumskbråck? Värt att tillägga att jag fått ett rehabprogram av osteopat. Samt att jag växt ganska mycket och antagligen överbelastat magen under en tid. Tacksam för svar och vad du tycker jag ska göra.

Svar:

Ljumsksmärta är vanligt förekommande inom fotboll, och kan ha en rad olika orsaker: ljumskbråck, ledinklämning i höftleden (femuroacetabulär impingement/FAI), inklämning av hudnerv, överansträngning av bukmuskulatur, inflammation i blygdfogen (symfysit), stressfraktur i lårbenshalsen med fler. För den specialintresserade kan denna artikel av prof Jan Ekstrand vara hjälpsam för att få en överblick över problemområdet.
För dig som drabbats gäller i första hand att få en korrekt diagnos, något du får hos idrottsläkare eller ortoped. De flesta elitklubbar har redan upparbetad kontakt med en lämplig idrottsläkare, varför du i första hand bör vända dig dit.