Lock i örat vid träning

Fråga:

Varför får jag lock för öronen efter ett hårt kvalitetspass (snabbdistans/intervall etc). Jag vet flera andra som råkar ut för samma fenomen, men aldrig efter lugna pass.

Svar:

varför jag får lock för öronen efter ett hårt kvalitetspass (snabbdistans/intervall etc). Jag vet flera andra som råkar ut för samma fenomen, men aldrig efter lugna pass.

Lockkänsla i örat under eller efter hård träning är ganska vanligt, som du själv antyder. Frågar man träningskompisar så är det var och varannan som kan berätta samma sak. Fenomenet uppstår när ventilen mellan örat och halsen, örontrumpeten (otosalpinx på latin), blir för trång. Örontrumpeten är beklädd med en slemhinna, som kan svullna upp vid olika betingelser, t ex då man är förkyld eller utsätter sej för hård fysisk ansträngning. Att alla inte drabbas beror dels på en normal individuell variation i gångens vidd och dels på att olika individer reagerar olika mycket med slemhinnesvullnad som reaktion på ansträngningen. Botet är att antingen avvakta tills det släpper av sej själv, eller tryckutjämna på samma sätt som man gör när man dyker. Avsvällande näsdroppar kan också ha effekt, vilket man kan ta till om besvären är betydande.
 

Hej!
Lockkänsla i örat under eller efter hård träning är ganska vanligt, som du själv antyder. Frågar man träningskompisar så är det var och varannan som kan berätta samma sak. Fenomenet uppstår när ventilen mellan örat och halsen, örontrumpeten (otosalpinx på latin), blir för trång. Örontrumpeten är beklädd med en slemhinna, som kan svullna upp vid olika betingelser, t ex då man är förkyld eller utsätter sej för hård fysisk ansträngning.
Att inte alla drabbas beror dels på en normal individuell variation i gångens vidd och dels på att olika individer reagerar olika mycket med slemhinnesvullnad som reaktion på ansträngningen. Botet är att antingen avvakta tills det släpper av sej själv, eller tryckutjämna på samma sätt som man gör när man dyker. Avsvällande näsdroppar kan också ha effekt, vilket man kan ta till om besvären är betydande.