Löparknä som inte blir bättre

Fråga:

Hej

Jag fick för ett par år sedan symptom motsvarande löparknä vänster. Jag kan springa 2 km men sedan kommer smärtan i knät smygandes för att efter en kort stund eskalera så att jag inte kan fortsätta löpningen. Det börjar med en brännande smärta baksida knä för att sedan utvecklas till en skärande och stickande smärta både på framsida under skålen och baksida.
Jag stretchar och värmer upp ordentligt.
Har avverkat 4 sjukgymnaster och en kiropraktor. Har kört styrkeövningar för knä och core inklusive gluteus medius och minimus för att stärka hela sätet.
Stretchar IT-bandet och provat Voltaren-salva.
Funderade ett tag på om det var en inflammerad slemsäck.

Idag springer jag inte alls till min stora sorg.
Jag känner även i vila att något är lurt i knät. En lätt molande känsla som kommer och går.
Jag får extra känningar i knät så fort jag hoppat i barnens studsmatta eller gått upp/ner för husets trappa några gånger typ vid husstädning.

Eftersom vila, stretch och styrkeövningar inte förändrar symptomen och att smärtan alltid kommer efter cirka 2 km (på metern nästan) så funderar jag på om det är något ortopediskt.

Jag skulle vilja träffa en idrottsläkare eller ortoped men vet inte vart jag ska vända mig.

Svar:

Skärande och stickande känsla föregånget av brännande sensation och förknippat med debut under löpningens första del talar emot diagnosen löparknä/runners knee. Det måste därför ifrågasättas om rätt diagnos är ställd.

Den lokalisationen och din beskrivning för övrigt talar mer för främre knäsmärta (patellofemoralt smärtsyndrom), eller artros i leden mellan knäskål och lårben, patellofemoralleden. Diagnosen är relativt lätt att ställa genom typisk historia och undersökning, och bör vid misstanke bekräftas/uteslutas med röntgen.

En undersökning görs lämpligast hos din husläkare eller idrottsläkare, och i samråd med dig bestämmes vad som kan göras.