Löparmage

Fråga:

Hej,
Jag är en 25-årig kvinna som under ca.2års tid har löptränat ca.6gånger/vecka, ca.7-18km/tillfälle. Körig mage i samband med detta har besvärat mig länge men eftersom jag besväras av IBS också så har jag mest tänkt att ”jag är sån”. Sedan i höstas har jag börjat besväras mycket av illamående (inga kräkningar) och att symtomen vissa dagar hänger i långt efter avslutad löpning, vid några tillfällen upp till 24h. Detta har kommit att bli mycket besvärande. För ca.1,5år sedan undersöktes jag grundligt pga järn- och blodbrist och man fann inget patologiskt med mage-tarm.
Jag kom över begreppet löparmage först igår, har aldrig hört om det förut men misstänker att det kan vara det som besvärar mig. Kan löparmage ge bestående skador på tarmen? Jag vill inte gärna sluta löpträna, hur bör jag med fördel gå tillväga? Kan jag minsta distansen några av dagarna? Jag står inte ut med illamåendet.
Vart bör jag med fördel vända mig?
Tacksam för svar! Jag har inte kunnat hitta något som jag tycker besvarar mina frågor.

Svar:

Löparmage är enligt mitt sätt att se sekundärt till stress. Stress i löparsammanhang kan tänkas bero på att man ökat prestationskraven/träningskraven, att förmågan att klara av stress minskat med ålder/sjukdom/brist på aktiv rekreation, att näringsintaget är inkomplett. Förmågan att klara av stress varierar också mellan olika individer; somliga har en hög och somliga andra har en lägre förmåga i sin konstitution.
Mer om löparmage kan man läsa på Löparhälsa.se.
I ditt fall handlar det om att motverka IBS-symptom och optimera de faktorer man kan påverka. Jag föreslår att du söker för genomgång hos en kunnig husläkare, idrottsläkare eller annan terapeut med erfarenhet av monitorering av idrottslig stress.