Löpning efter korsbandoperation

Fråga:

Hej, Jag opererade korsbandet för 3,5 år sedan, då det inte har blivit bra tog jag nu kontakt med läkarn igen. Fick nu som svar bla att långdistanslöpning får man inte göra efter en korsbandoperation. Detta eftersom brosket blivit försvagat efter operation och nu inte klarar träning som medför stötar i knät under en tid på mer än 40 minuter. Har ni samma syn på det här? Jag har spelat handboll i över 20 år så jag köper att brosket kan vara aningen försvagat av den anledningen men jag hade inga problem innan operationen. Motiveringen läkarna gav till att jag skulle operera korsbandet var för att kunna träna obehindrat.

Svar:

Du söker en second opinion. För det krävs mer detajkunskap om dina besvär och din knäfunktion än vad som ryms i denna enkla spalt.
Generellt finns inget hinder till att återgå i full aktivitet efter en främre korsbandsrekonstruktion, men det förutssätter bl a att operationen lyckats (funktionen återställts till den nivå som krävs i den enskildes idrottande), att knät är läkt under det att rehab genomförts adekvat, att doserad upptrappning av träning och belastning tillämpas, att inga andra tilläggsskador finns. Jag vet flera fall med långdistanslöpare som fått sitt korsband rekonstruerat och som kunnat fortsätta på hög nivå. Men jag har också erfarenhet av att det inte gått fullt så bra. Det handlar om vilken rehabpotential du har, och det avgörs av en rad faktorer.
Den som kan ge dig bäst second opinion är en knäortoped med idrottsinriktning, och som har tillgång till din journal.