Löpning med en del övervikt

Fråga:

Jag har sprungigt i ca 1år nu med en del övervikt. Jag är 178cm lång och väger ca 90kg. Hur mycket påfrestar detta kroppen om man i snitt springer 3 dagar i veckan? Mitt högra knä knastrar på knäskålen vid utsträckning i knäleden, det gör ej ont men är obehagligt. Det har blivit värre senaste månaderna. Jag kör styrketräning ca 2 pass i vecka för att stärka upp muskulaturen men händer inte så mycket. Vad kan jag göra?

Svar:

Övervikt är påfrestande för kroppen, vilket ju all träning är och skall vara för alla. Genom påfrestning blir man mer tålig, då kroppen anpassar sig. Det är för stor belastning som kan vara skadligt – då krav och förmåga inte är i balans. Den belastningen kan vara av olika karraktär, beroende på hur man springer, hur snabbt, hur länge, hur träningen sett ut historiskt o s v. Ur belastningssynvinkel beror påfestningen på en rad olika faktorer (kondition, styrka, uthållighet, koordination, smidighet, vävnadstålighet, återhämntning, träningshistoria, löpteknik m fl) och för att svara på din fråga behöver man därför veta dessa faktorer.
Knaster i knät utan andra besvär är vanligt och mycket sällan tecken på någon sjukdom. Om knastrer är förenat med smärta, svullnad, rodnad och/eller värmeökning i knät bör en läkare ta sig en titt.
Var noggrann med att anpassa styrketräningen och löpningen till varandra, så att de inte motverkar varandra.