Magkramp
Jag är en mamma till en längdskidåkartjej år som går sista året på skidgymnasiet, tränar ca 600 -650 timmar/år. Tävlar i princip varje helg ni under säsong. Ligger som nr 5 i Sverige i hennes åldersgrupp. . Problemet är : När hon tar ut sig till Maxansträngning 100 % får hon oftast efter målgång fruktansvärda magkramper som sitter i 5 till 10 minuter som går över sedan (magen är hård ). ” Hon blir tagen av detta ” blek och slut. Det är som man har kört ett lopp till” brukar hon säga. När hon tränar hårt ej maxansträngning känner hon aldrig av det. Jag är på många tävlingar men har inte sett någon annan stå och ha dessa kramper efter målgång. Detta har hon haft i några år men kommer nu i princip efter varje tävling när hon ger allt hon har 100% Min fråga är : Har du stött på detta ?? Varit till läkare, sjukgymnaster mm men ingen vet något. Vi står helt handfallna- Har du något tips????
Svar:
Som svar på frågan citerar jag mej själv från svar på en tidigare fråga i Svenska Dagbladets marathonblogg i slutet på juli, se nedan. Det förvånar mej att ni inte kunnat få förståelse för problemet hos de ni redan träffat, då problemet är relativt vanligt inom mitt område.
”…Löparmage – magproblem i samband med hård löpning – är en ganska vanlig åkomma, särskilt bland nybörjarlöpare. Eftersom jag själv av och till har lidit av detta kontaktade jag idrottsläkare Dan Leijonwall och bad honom reda ut detta fenomen. Här kommer hans svar:
Magproblem är vanliga vid kraftig fysisk aktivitet och träning. I uthållighetsidrotter, såsom marathon, har cirka hälften symtom i form av illamående, kräkningar, buksmärta, uppblåsthetskänsla, diarréer, kramper i magen och blod i avföringen. Tarmen har svårt att anpassa sig till ökade nivåer av fysisk och mental stress.
Man vet idag att ett gott nutritionsläge är grundläggande för att förebygga symtom från mag-tarmkanalen och kan förebygga oväntade mag-tarmbesvär orsakade av hård träning och som kan påverka den fysiska förmågan negativt.
Om man lider av mag-tarmsjukdom kan denna försämras i samband med hård träning. Det gäller framför allt inflammatoriska tarmsjudomar, där sjukdomens nedbrytande karaktär ökar kravet på energitillskott, läkning av vävnad och inflammationssvar. Detta tillsammans med en skadad tarms sämre förmåga att förse kroppen med näring ur födan, samt det ökade energibehovet vid träning, kan göra att näringen inte räcker till.
Resultatet blir då både dålig sjukdomsläkning och dålig möjlighet till idrottande, sämre tarm och sämre prestation. Inte sällan kan en mag-tamsjukdom på så sätt debutera i och med idrottande eller ökad träning. Det absolut vanligaste är dock ”löparmage”.