Magmuskel- och ljumsksträckning

Fråga:

Hej Idrottsdoktorn!

Jag sträckte mig ganska så kraftigt i den nedersta magmuskeln på höger sida vid fotbollsspel för ca 6 veckor sedan. Den första akuta fasen som orsakade ”hugg” vid promenad, skratt och nysningar försvann efter 5-6 dagar. Men sedan dess har skadad dröjt sig kvar och den är i allra högsta grad sammankopplad med ljumskmuskeln. Jag har haft lite ont i mina ljumskar, framförallt den högra, sista halvåret och den här skadad i magen har gjort det än värre.

Har joggat lätt i 5 min på löpband, tränat med mycket lätta vikter på en ”ljumskmaskin” på gymmet samt badat bastu efteråt vid ett par tillfällen sista veckorna. Detta har mjukat upp muskeln och värken har tillfälligt försvunnit men sen återkommit. När jag t.ex. pressar ihop knäna mot varandra, både när jag ligger ner och står upp, värker det i ljumskarna och magmuskeln.

Hur kan jag komma till rätta med detta?

Jag är 30 år, hjulbent (:-)) och spelar fotboll, innebandy, broomball och squash på fritiden. Har varit skadefri så länge jag kan minnas men nu har ljumskar och till viss del baksida lår (djupt in och långt upp) gjort sig påminda.

Tacksam för råd.

Andreas

Svar:

Ljumskbesvär med smärta vid belastning måste misstänkas bero på någon av 3 orsaker: Muskulära besvär (vanligen höftböjarmuskulaturen), bråck eller inklämd nerv (n ilioinguinalis). Vad dina besvär förorsakas av kan enbart avgöras närmare vid en läkarundersökning.