Magmuskelfäste?

Fråga:

Hej!
Vid ett ovanligt hårt träningspass tog jag i med magmusklerna och det kändes som att en av de övre magmusklerna sprängdes. Vid besök hos sjukgymnasten ett par dagar senare på grund av annan anledning frågade jag sjukgymnasten om det är möjligt att bryta ett revben bara genom att ta i med magmusklerna, eftersom jag fortfarande hade mycket ont. Hon sa att jag nog hade ont i magmuskelns muskelfäste som sitter på revbenet. Detta skedde i slutet på mars och nu i början på november sju månader senare har jag fortfarande ont. Jag har haft mest ont under träning men också i vila. När smärtan kommer under vila gör det ont ca 1 min och återkommer ofta några gånger följande timmar. Ibland är jag väldigt öm. Jag har också haft dagar då jag varit helt smärtfri både i vila och under lättare träning. Vad kan smärtan bero på? Vad går att göra?

Svar:

Initialt trauma alt. överbelastning i träningen som resulterat i en inflammationsaktivitet lokaliserad till bukmuskulaturens infästning i revbenskanten. För att ge en så korrekt diagnos som möjligt skulle en manuell undersökning vara hjälpsam.
Det jag först kommer att tänka på är en självgenererande process. När en inflammationsaktivitet uppstått är den väldigt lättriggad till förnyad aktivitet, dvs det behövs ganska lite för att underhålla en inflammation. Inflammation är kroppens sätt att läka en förmodad skada, bl a genom att öka genomblödningen, öka mängden läkande faktorer, skydda och varna mot ytterligare skada genom smärtsignaler. Ibland tar kroppen till ”både hängslen och livrem”, med en i förhållande till skadan överdriven reaktion.
Botet handlar om (förutsatt att min gissningsdiagnos är rätt) handledd gradvis smärtexponering samt långsamt upptrappande belastning/träning. För att det skall lyckas är det mest hjälpsamt att anlita någon fysioterapeut med vana av smärtterapi, en sjukgymnast eller naprapat.