Magont vid träning

Fråga:

Jag får varje gång jag tränar hårt väldigt ont i magen. Det inträffar när jag rider ett hårt dressyrpass, springer eller tränar på crosstrainern när det börjar ta emot. All den träningen anstränger väl bålen en del?

Min mage börjar domna inifrån och ut mot både ländrygg och magen samtidigt som det svider och känns som att det trycker inifrån upp i halsen så jag börjar må illa.

Har du någon aning om vad det kan vara eller vad jag kan göra åt saken? Äter inga stora mål innan och det kan sitta i i en hel dag efteråt. Oftast kommer det efter träningen när jag slutat anstränga mig. Om det är kallt eller varmt ute har inte haft någon betydelse.

Svar:

Man behöver bl a fundera över om du har bråck på övre magmunnen (hiatushernia), ett vanligt tillstånd inom idrottande där man använder bukpressen mycket. I sådana fall pressas det sura maginnehållet upp i matstrupen, vilket ger en svidande känsla och inflammation i slemhinnan. Bäst diagnostiskt är att genomföra en gastroskopi, där man för ner en smal slang med mikrokamera i matstrupen. Behandlingen är syranedsättande medel (t ex omeprazol), och i svårare fall finns nu för tiden bra kirurgi. Sök hos din husläkare för remiss till gastro-mottagning.