Magproblem, vad kan man göra för att den ska återhämta sig?

Fråga:

Tror ni att mina magproblem, diarré, ibland magknip, är relaterade, beroende av, intensivt tränande av längdåkning och utförande av 1 och 1/2 Vasalopp i vecka 9?
Är 59, vältränad, kvinna, tränat styrketräning, och annat under flertalet år.
Själv hävdar jag att mina magproblem startade av ett salladsblad, direkt efter en fika med våffla och sallad, fick jag känningar, magknip och diarré, lördagen före Vasaloppet. Trots detta åkte jag ett 1/2 lopp, sen var energin slut.
Måndagen före åkte jag öppet spår, utan problem.
Vid hemkomst kontaktade jag vårdcentralen efter 1 vecka, de menade att jag skulle härda ut. De tog sänkan, den var bra.
Efter 5 veckor och flertalet prover, som inte visar något fel på mig, tänker jag nu att kroppen gick i strejk…
Nu tränar jag lite, tar det lugnt, äter helt vanlig mat, magen gillar inte godis… och hoppas att min mage ska hämta sig. Äter proaktiv…
Före det här har jag aldrig hört talas om att magen kan kapsejsa på det här sättet.
Frågan är, vad kan jag mer göra för att magen ska återhämta sig? Och kan det vara överansträngning? Det tycker/säger mina vänner, men jag kände mig så stark!
Förut har magen gått som en klocka!
Tacksam för alla svar!

Svar:

Hej

Buksmärta och diarré sedan 1,5 månader utan tendens att bättra sig kan tänkas ha olika orsaker. Det låter inte särskilt hjälpsamt att med dessa besvär ge sig ut i ett och ett halvt Vasalopp. Då det nu gått längre tid med samma besvär är det läge att återgå till vårdcentralen/husläkaren för en ny bedömning. Sambandet med matintaget gör att man bl a bör ha Salmonellainfektion i åtanke.