Magproblem.

Fråga:

Hej!

Jag är en tjej på 17 år gammal som har haft problem med magen i väldigt många år.
Jag är vältränad och har spelat fotboll i cirka 7 år. Mitt problem är att så fort jag går snabbt, eller joggar får jag oerhört ont i sidan av magen (vilken sida varierar). Det gör väldigt mycket ondare än håll, och hindrar mig från att idrotta. Förut brukade jag kunna hantera det, men nu måste jag gå långsamt eller stanna då det krampar och gör väldigt ont. Jag vet inte om det hör till, men jag har även upppstötningar efter varje måltid.

Jag har varit hos två läkare som inte vet vad det är, så jag tänkte att en idrottsläkare kanske sett liknande symptom, eller vet hur man kan lindra det. Det är väldigt jobbigt att aldrig kunna idrott fullt ut, eller ens kunna jogga 500 m utan att stanna!
/ Tack på förhand.

Svar:

Magproblem hos idrottare är ganska vanligt och som idrottsläkare stöter man på det av och till. Läs mer om detta i artikeln på denna länk.
För att kunna ställa en diagnos och därmed ha en chans att ordinera behandling bör man göra en undersökning. Eftersom dina besvär är idrottsrelaterade bör du i första hand söka hos den som har mest erfarenhet av detta; din idrottsläkare. I andra hand bör en remiss via din husläkare till specialist på mag-tarmsjukdomar (gatroenterolog) vara en god idé.