Matthet och trötthet

Fråga:

Jag är en 51 års kvinna som undrar över om någon form av mineral eller vitaminbrist kan förvärras av fysisk aktivitet speciellt vid kraftig svettning. Jag blir snart desperat av att inte kunna röra på mig så som jag vill och behöver för att hålla vikt nere och grundkondition uppe. Det hela började för 15 år sedan då jag var mycket aktiv – löptränade 3 till 5 mil i veckan och spelade badminton. Jag var också sk laktovegeterian vilket jag slutade med när nedan beskrivna besvär uppträdde.
Jag fick en kraftig förkylning som jag gick och drog på c:a en månad (tränade ingenting under denna tid men hade ett stressigt arbete). När jag skulle återuppta träningen hände något märkligt – jag kunde springa obehindrat och lätt 5 km ena dagen för att efter detta pass vara helt utslagen i en vecka. Jag blev både fysiskt och mentalt genomtrött(koncentrationssvårigheter, svårt att tänka klart osv) orkade inte ens springa en halv kilometer, men efter en 14 dagars vila kunde jag åter springa relativt obehindrat för att åter bli trött veckan efter. Jag hade också molvärk i ryggen. Provtagning visade dock inga njurbesvär. Jag tvingades att sluta träna eftersom besvären höll i sig. Jag har dock försökt komma igång med betydligt måttligare aktiviteter med jämna mellanrum och symptomen blev något bättre för 5 år sedan för att nu åter komma tillbaka. Det räcker med att klippa gräsmattan en varm sommardag för att den veckolånga tröttheten skall komma tillbaka. Det verkar vara kopplat till ökad svettning varför jag ser till att dricka mycket vatten, vilket dock inte hjälper mot symptomen. Till bilden hör att jag gått upp väldigt i vikt och är nu kraftigt överviktig utan att äta mer än normalt, jag har också opererats för gallsten (inte kolesterolstenar utan sk svarta pigmentstenar), haft stora besvär med hälsporre på båda fötterna med stora besvär att gå ens ett par hundra meter. Har också problem med svullna fotleder och underben som kan bero på måttliga åderbråck. Mina kolesterol-, blod-, njur- och levervärden är bra men mitt serumalbumin ligger lite lågt 32 sort=?. Hjärtat ok med undantag av att ojämna slag uppträder under ”trötthetsperioderna”.
Har de senaste 5 åren gått igenom menopaus och äter Divina plus.
Kan det vara så att jag då för 15 år sedan ”grundlade” ett bristtillstånd av något slag som ”aktiveras” (förvärras) i samband med ökad fysisk belastning? Vad skulle det i så fall kunna vara?

Hälsningar från en desperat motionsälskare

Svar:

Hej!
På din beskrivning låter det som något mer omfattande än att träningen i sig skulle orsaka symptomen. Jag tror inte på att du skulle ha ett långvarigt mineralbristsyndrom pga svettning. Det du beskriver låter som ”matthet”, vilket kan ha en rad orsaker. I dagens tider kommer diagnoser som ”utbrändhet” för mej, liksom hormonellt betingade tillstånd, men även ett flertal andra tillstånd kan vara aktuella. Eftersom dina symptom låter mer än enkla, och du låter rejält plågad av det är mitt råd att du söker hos din husläkare som får gå igenom dina symptom mer noggrant, undersöka dej och bestämma sig för ev fortsatt utredning.