Men efter skada!

Fråga:

Hejsan. Jag har en fråga, som jag länge har funderat över. Jag är föredetta fotbolls och handbolls spelare. Har lyckats att vrida mitt knä ureld två gånger i samband med idrotts matcher. Jag har gjort två titt hålls operationer – artoskopi. Jag kom snabbt tillbaka till träningen efter operationerna, men efter ett tag började knät krångla igen. Det krasar typ i det när man böjer på det, finns säkert en massa brosk där. Men jag har både fått lägga av med fotbollen och handbollen för att jag fick så ont i knät. Rör mycket på mig, ute och går mycket, men efter varje promenad så svullnar knät en massa, det går ju över efter ett par timmars vila. Jag kan endast jogga i cirka 15 minuter innan knät viker sig.Gör övningar som jag fått av en sjukgymnast, men märker ingen större skillnad. Försöker göra några åt gången för att det inte ska bli för jobbigt. Vad ska jag göra?Kan man få någon ersättning för skadorna? Känner att jag är endast 22 år och vill kunna idrotta, för det mår jag bäst av. Hoppas på ett bra svar.

Svar:

Smärta och svullnad i knäleden indikerar att något inne i själva leden är irriterat. Vad denna irritation består i kan man inte avgöra enbart av din beskrivning. Krasandet kan ha att göra med ojämna ledbroskytor, som kan vara ett resultat av tidigare skador. 
Man behöver ha din tidigare journal och operationsberättelse, samt färsk knäundersökning som grund när man beslutat sej för vad som bör göras. Den bedömningen bör din ortoped stå för. 
Ersättning för skada är en försäkringssak, och har att göra med vilken försäkring du hade vid skadetillfället. Du behöver tala med ditt försäkringsbolag om detta. Om skada skett i samband med träning/tävling för din idrottsförening, och om föreningen via moderförbundet är ansluten till Riksidrottsförbundet kan viss ersättning utgå från den allmänna idrottsförsäkringen, som tecknats med Folksam. Du bör då tala med din föreningsledning om detta.