meniskruptur

Fråga:

Hej, opererade menisken drygt en vecka efter skadetillfället och det visade sig vara en ruptur som syddes fast i ledkapseln om jag fattat det rätt, fick diagnosen att jag skulle vara tillbaka på fotbollsplanen om 6 månader vilket var ett besked som jag tog väldigt hårt, nu tänkte jag kolla med dig om det finns nån form av lasermetid eller liknande eller bara om stenhård rehab skulle kunna förkorta denna tid, glad för all hjälp jag kan få ! tack på förhand

Svar:

6 månader för det du gått igenom räknas som optimal tid för att skadan skall hinna läka och du skall hinna gå igenom avancerad rehab så att du återfår dina förmågor. Med nuvarande metoder kan man inte påskynda den processen, såvida man inte vill riskera slutresultatet. Tänk på att du skall leva med ditt knä resten av livet, inte bara spela fotboll några år med det! 
Däremot kan man under rehabtiden intensifiera träningen av dina förmågor så att du är bättre på dessa än när du blev skadad. Man bör också fundera över vilka brister i dessa förmågor som kan ha bidragit till skadan, och förbättra dem. Se rehab vidare på denna länk.