Min dotters häl

Fråga:

Hej!
Min dotter 9år har inte kunnat gå på sin häl på snart tre månader. Det började i våras med ont i hälen efter ansträngning(fotboll)som gick över efter vila. I augusti efter en fotbollsturnering så gick det inte över och efter det bara blivit sämre. Hon har ont i hö utsida av hö häl, långt ner och är väldigt öm vid hälbenet. Hon kan inte stödja foten något alls och har gått på kryckor i 6 veckor och varit gipsad i 2 veckor. Magnetröntgen är genomförd och har fått svar att dom ser en vätskeansamling (benmärgsvätska) kring det irriterade området?? Har ni någon anning vad detta är och kan man smärtlindra detta för henne? Kortisonspruta kan det hjälpa?
Tack på förhand

Svar:

Allvarliga symptom från rörelseapparaten hos barn bör noga beaktas. När det gäller fotboll och hälproblem är det slående hur vanligt det är med skorelaterade orsaker. Utmärkande för fotbollsskor är att de sitter mycket tajt på foten, något som är en förutsättning för att kunna spela med precision. Barns fötter växer snabbt, vilket ofta gör att skon även snabbt blir för liten, om man väljer en sko som är tajt vid utprövningstillfället. I en amerikansk undersökning av barns idrottsskor hade 85% för små skor, i medeltal 2 nummer för små! 
Grundtanken måste vara att skon skall passa foten, inte tvärt om. Den måste passa storleksmässigt i alla kvalitéer; framfotsbredd, hälbredd, fotryggshöjd m m. Om den är för trång i något avseende får man räkna med problem. Det är också en god idé att köpa ett nummer för stora skor för att ha något att snabbt växa i. Storleken kompenserad med att använda helsulor. Med fördel lägger man i sulor som sprider trycket i fotsulan så mycket som möjligt – fotbollskor har tunn och hård sula som inte sprider trycket särskilt bra. Jag brukar rekommendera Footlabs modell ”Contour”, eller ”Hike Full Molded”, som kan köpas på Intersport, och som prövas i skon i affären för att avgöra om de passar och räcker till. Med fördel köper man iläggen först och därefter skon. 
Kortisoninjektioner, eller annat försök till quick-fix, i barnfötter är inte något att rekommendera.