Mjölksyra i benen

Fråga:

Hej,

Jag tränar fotboll ca. 6ggr i veckan och under några år har jag haft problem med mina ben. Känslan är mjölksyra och stumhet i hela benen och extra mycket i vaderna, vilket gör att jag inte orkar hänga med så fort intensiteten höjs. Jag har testat allt möjligt från kosttillskott, astma, massage osv. som inte hjälper. Problemen går i perioder och det samband jag hittat är att det börjar under våren när det blir varmare ute fram till juni/juli och återkommer sedan framåt augusti igen. Vintermånaderna har jag inga problem alls. Jag har tagit blodprov för olika pollenallergier som visar negativt. Ett annat mönster jag hittat är att min puls ligger betydligt högre vid symptom. Kroppen återhämtar sig inte mellan aktionerna.

Har ni någon fundering på vad som kan vara fel eller någon att vända sig mot?

Tack på förhand!

Svar:

Känsla av mjölksyra, stumhet, orkar inte hänga med vid intensitetsökning, kroppen återhämtar sig inte tillräckligt, 6 pass/vecka talar starkt för att du har bristande återhämtning, m a o överträning/överträningssyndrom. Det krävs en hel del för att ändra sin livsstil och prioritera detta, och för det behöver man handledning. Överträning är något som kan utvecklas sakta under lång tid, och kräver obekvämt lång tid för att rätta till.

Du behöver  kontakt med någon med kunskaper och erfarenhet. Ibland kan man lösa det via sin idrottsklubb, ibland får man söka sig till en extern kontakt. En god kontakt kan vara en idrottspsykolog, t ex Carina Blom, idrottspsykolog på Audens, som vi ibland samarbetar med.