mjölksyraträning

Fråga:

hej. jag är en 14 år gammal tjej och jag har spelat fotboll sedan jag var ca 6 år. detta år tränar jag och spelar matcher med tjejer som är 1 till 3 år äldre än mig. det blir ju en annan intensitet och fart på de matcherna. jag har känt av sedan några månader tillbaka hur låren bara stummar till och blir hårda när jag tex gör sprinter på matcher. jag är väldigt noga med min uppvärmning och värmer ofta upp lite extra för att bli tillräckligt varm. är det mjölksyra jag känner av? det känns som om jag orkar konditionsmässigt men att inte benen vill sammarbeta. jag kan tilläga att jag nästan efter varje träningspass får en lätt ansträngningshuvudvärk som jag kan ha resten av dagen. har det något samband?
vad är bra mjölksyratröskelsträning för mig så att jag orkar prestera bättre på matcherna. jag är en väldigt klok fotbollspelare men jag får inte riktigt till det pga av det här. vill också tilläga att jag bara känt av det här det senaste halvåret, kan det bero på att det är högre tempo med dom äldre och att jag inte är tränad för det?

Svar:

Jag tror inte att ”mjölksyraträning” är lösningen på ditt problem. I din ålder växer man en hel del och muskulaturen förändrar sin sammansättning. Styrkan ökar dramatiskt på olika sätt, vilket gör det viktigt att träna till sej rätt kvalitet i den styrka du behöver utöva i din sport. I det läge man är i som tonåring brukar den felande länken vara nervsystemet, som inte riktigt hänger med i tillväxten; koordination och stabilitet blir lidande. Denna kvalitet kan tränas separat med god effekt. Träningen bör designas av någon med särskild kunskap, t ex en idrottsnaprapat (finns bl a hos oss på IMES).