Möjlig Spricka

Fråga:

Hej, jag och en kompis hade en springtävling förra helgen utan skor. Han sprang då framför mig och jag drämde in mina tår i hans häl. Det gjorde ont till en början men sen var det ganska lugnt.

Dagen efter så hade det blivit svullet nedanför tårna vid tåfästet ungefär och det gjorde lite ont att gå barfota men inget mer med det så körde jag 75 min match dagen efter (gick av för att jag blev utbytt) och klarade det fint, kände inget i foten då. Men svullnaden var fortfarande där och det gjorde ont att gå utan skor.

Jag har alltså efter den här olyckan kunnat spelat match och alla mina träning till 100%. Men svullnaden är kvar och gör som sagt fortfarande ont utan skor.

Vad kan detta vara är det en stukning eller är det en spricka? Och om det är en spricka man har kan man träna ändå?

Svar:

Detta är omöjligt att avgöra utan att undersöka och ev komplettera med en röntgen. Emellertid blir det samma rekommendation oavsett om det handlar om en spricka eller stukning: Lyssna på kroppens signaler, belasta i stadiga skor till smärtgräns. Skillnaden mellan ”spricka” och stukning är läkningstiden, då en fraktur tar längre tid att läka. Belasta successivt mer vartefter smärtan minskar. Vid tveksamhet bör någon doktor undersöka dig, hos din husläkare i första hand.