molande värk i knä

Fråga:

Hej.
Jag är 29 år och löper i vanliga fall ca 2-3 mil i veckan. Ända sedan i oktober 2010 så har jag haft ont från och till i båda knäna. Smärtan har förflyttat sig från undersidan av knäskålen till översidan och nu för tillfället så har jag bara ont i det vänstra, precis ovanför knäskålen. Det är en konstant molande värk som känns mer när jag böjer mig ner eller går i trappor, även när jag gått längre sträckor.
Vad kan detta vara och hur ska jag rehabilitera mig, har vilat från träningen helt nu i ca 3 mån men smärtan vill inte ge sig.

Svar:

Knäskålsnära smärta är vanligt hos löpare. Gemensamt för de som drabbas är någon eller några av följande; för låg koordinationsgrad i underben/fot, svaghet i den bromsande delen av styrkan i benen (den excentriska delen), samt ofördelaktigt och oekonomiskt löpsteg. Ibland är fel typ av löpskor orsak till besvär, dock mycket sällan som enda orsak.
Man behöver för varje individ undersöka vad som inte räcker till, och åtgärda detta genom särskild träning. Vila är ett mycket dåligt alternativ, dels för att man då successivt och snabbt tappar de förmågor man tränat sej till, och dels för att orsaken till besvären då är kvar när man väl vågar börja löpträna igen. 
När man vilat längre tid krävs disciplin i en uppträningsgfas så att man inte överbelastar och får andra skador som tillägg, tyvärr mycket vanligt.
Mitt råd om du har rejäla besvär är att söka hos din idrottsläkare.