muskelbristning isamband med tungt lyft

Fråga:

Hur lång tid tar det innan man vågar belasta tungt efter en muskelbristning. Jag jobbar inom ambulanssjukvården. Jag är vältränad. Råkade ut för en ordentlig muskelbristning i ”rump” muskeln i samband med ett mark lyft på ca 60kg. Hur lång tid tar det innan jag kan lyfta tungt igen? Vore enormt tacksam för svar. MVH Sanna

Svar:

Det beror på muskelbristningens storlek och lokalisation, din ålder och träningsnivå, bland annat. 
En muskelbristning åstadkommer en blödning i muskeln som sätter igång kroppens läkningsmekanismer – det vi kallar inflammation. Inflammation innebär smärta, som fungerar som en skyddsåtgärd för att vi skall undvika belastning av det skadade området, så att skadan läker optimalt. Inflammation är således något bra ur medicinsk synvinkel, men hindrar oss från att göra det vi önskar. 
Mitt råd är att respektera kroppens signaler och låta läkningen ta den tid som behövs. I runda tal brukar besvärstiden vara 2-8 veckor, beroende på ovanstående faktorer. Lättare belastning bör kunna ske tidigare och lätt smärta kan accepteras, förutsatt att den inte ökar med aktiviteten.
En sak att fundera på är varför skadan uppstod, och åtgärda detta för att undvika ny skada: Muskelstramhet? Koordinationsbrist? Belastningsovana?