Muskelbristningar

Fråga:

Hejsan! Jag är en kille på 18 år nu och har vid flertal tillfällen råka ut för vad många kallar ”muskelbristning”, en svidande smärta som uppkommit på en punkt i en muskel efter stor belastning.
En tid senare känner jag på samma punkt så känner jag en liten knut som svider. Vad gör jag fel när jag tränar och hur kan jag undvika framtida problem?

Svar:

Muskelbristning beror på överbelastning, d v s att du överskridit muskelns hållfasthet. Du behöver öka belastningen mer planerat och långsammare för att alla vävnader skall hinna hänga med i utvecklingen. Du behöver också se till att muskeln är smidig (d v s inte glömma bort stretching), och att du tränar mångsidigt. Musklerna behöver träna både sina långsamma/uthålliga fibrer och sina snabba fibrer, och man behöver träna både den sammandragande (koncentrisk) och den bromsande (excentrisk) styrkan, olika mycket beroende på vilken muskel/muskelgrupp det handlar om och vad man syftar till med sin träning.  
Det är vanligt att man får bristningar när man ökar belastningen för snabbt, eller när man byter träningsprincip eller övningar om man inte gör det successivt.