Muskelfäste Ljumske

Fråga:

Under en matchsituation (fotboll) för 2 dagar sedan gjorde jag illa ljumsken. Det kändes som en rejäl sträckning. Det gjorde hyffsat ont och matchläkaren på plats gjorde en snabb undersökning och la is på. Jag tyckte hon nämnde att det satt i muskelfästet, ganska högt upp och långt in. Det känns endast när jag rör benet inåt eller utåt.
Jag spelade klart matchen smärtan till trots men kunde inte gå särskilt bra den dagen eller dagen efter. Idag (2 dagar senare) känns det bättre men långt ifrån bra.
Vad bör jag göra för att detta ska bli bra och hur lång tid brukar det ta?
Jag har en match om fem dagar som jag måste spela så hur kan jag göra för att det ska bli så bra som möjligt fram till dess?

Svar:

Att spela match 7 dagar efter en skada i ljumsken brukar aldrig vara en bra idé. Det finns inget ”quick-fix” som läker besvären på den tiden. Antiinflammatoriska läkemedel har en smärtstillande effekt, men gör också genom det att skadan maskeras, vilket gör att risken för komplikation ökar om man belastar för mycket.
Däremot är aktivitet till smärtgränsen principiellt bra, förutsatt att det rör sej om en muskelbristning, och främjar snabbare läkning. Om muskelskadan är stor gäller dock inte detta, och för att avgöra skadan behöver man undersöka dej. Det är detta som en idrottsläkare är till för, och det är en sådan du behöver träffa. Om ni inte redan har det bör klubben ordna med ett samverkansavtal med en sådan, så att skadade spelare får snabb hjälp när det gäller.
På din beskrivning låter det som att en av adduktorerna (muskler som för samman benen) fått en bristning, eller att en bristning uppstått i muskel/senfästet i ljumsken.