Muskelinflammation som inte läker

Fråga:

Hej. Jag har en diagnostiserad muskelinflamation i ryggen som vägrar ge med sig. Den är lokaliserad till muskelområdet på höger sida, mellan ryggrad och skulderblad. Jag har gått till läkare, och fått äta voltaren – fungerade inte.
Jag har gått till en kinesisk doktor och fått tuena massage, örtbehandling, värmebehandling och olika ligament – det lindrade men inte botade.
Jag har varit hos sjukgymnast och fått akupunktur – fungerade inte.
Jag har gått till kiropraktor och naprapat – de har inte kunnat hjälpa mig.
Besvären har nu haft i ett år. Och befarar att inflamationen har blivit kronisk.
Det känns bättre när jag rör på mig, och ondare när jag sitter stilla länge, som på buss och på lektioner.
Vet ni något mer behandling, som jag inte prövat? Min fantasi börjar tryta, och jag vet inte vem som kan hjälpa mig.
Snälla svara.
Rebecca

Svar:

Hej!
Orsaken till att du inte är bra redan är att du fått fel behandling och dessutom sannolikt underhållit skadan genom din aktivitet. Vare sig Voltaren eller kinesisk medicin är förenligt med ”vetenskap och beprövad erfarenhet” som vi försöker arbeta utifrån. Inte heller akupunktur är rätt behandling, då detta enbart är indicerat på smärtillstånd. Orsaken är sannolikt att den muskel som är irriterad är förkortad, vilket motverkar läkningen. Man måste därför först diagnosticera vilken muskel som är skadad och sedan ordinera behandling specifikt för denna så att rörligheten ökar.

Du behöver i första hand träffa någon som kan ställa rätt diagnos, vilket lämpligast sker hos en sjukgymnast med ortopedmedicinsk vidareutbildning (och jag menar inte ortopedkirurgisk utbildning), alternativt en läkare med samma utbildning. Sedan bör du lära dej hur du själv töjer, vilket skall följas upp av den som hjälpt dej. Läkningstiden är minst 3 månader, förutsatt att du får rätt behandling, som således vare sig består av nålar, läkemedel eller konstiga örter.