Muskelryckningar efter stukning

Fråga:

Hejsan!
Jag har en dotter som spelar handboll. I november stukade hon till sin fot i en match. Vilade en stund, men var ok att spela igen utan behandling. Dessvärre hände något med foten igen, och denna gång lade vi direkt tryck med dauerbinda och högläge. I det skedet började hela hennes ben rycka kontinuerligt men oregelbundet, som muskel/nervryckningar. Detta höll på några timmar. Senare på kvällen visade foten ingen svullnad över ankeln, men dock ordentlig svullnad runt benet där peroneus tendon fäster. Kryckor användes under 2-3 dagar.
För säkerhets skull söktes läkare och foten röntgades, ingen fraktur.
Under vintern när skadan var läkt kunde hon inte träna på grund av uppkommen glutenintollerans och alla besvär i samband med detta.
Träningen återupptogs på allvar i början av april. Hon har hela tiden klagat över ont i foten, ibland mer i hälsenan och numera hälsenan och på framsidan skenbenet (nedre delen i viristen och övre delen mot knät)
I onsdags på en fotbollsmatch fick hon en liten smäll mot hälsenan (ingen behandling, spelade vidare) och de två efterföljande träningarna har hon fått avbryta på grund av kraftiga muskelryckningar från foten ända upp i hela låret.
När muskelrykningarna kommer, sitter de i 1-2 timmar. Hon får även ont runt foten och känner obalans.
Vad kan detta bero på, och vad kan vi göra åt det?
Är det någon idé att söka läkare? Kan man göra någon slags röntgen för att se om hon har fått någon nervskada i samband med första stukningen (är det ens möjligt)?

Svar:

Hej!
En del av problematiken härrör säkert från den koordinationsstörning som är legio efter fotledsdistorsion. Det är orsaken till att man av princip alltid rekommenderar koordinationsträning efter sådan skada och dessutom lång tids inaktivitet. Muskelryckningarna kan också vara ett delfenomen i detta, men inget som man kan säga något om utan att undersöka. Mitt råd är att söka för detta, för diagnostik och för att få konkret plan för koordinationsträning, t ex hos Idrottsdoktorn.se.