Muskelsträckning i buken/ sidan av magen

Fråga:

Hej!

I söndags (för tre dagar sen) sprang jag ett 10km lopp. Efter ungefär halva loppet fick jag vad jag trodde var håll, men jag vet inte eftersom jag inte haft håll på säkert ett år.
Det som skiljde sig från loppet och mina vanliga löparpass var att jag inte hann värma upp då jag var sen till start så värmde upp med att jogga lugnt första km men sen sprang jag resten av loppet ganska mycket hårdare än jag brukar göra i början.

Det kom ganska snabbt då iaf, och gjorde jätteont. Gick i princip inte att hålla överkroppen upprätt utan var tvungen att börja promenera istället. Sen släppte den värsta smärtan men det kändes fortfarande rätt mycket efteråt. Nu tre dagar senare gör det fortfarande ont i sidan av magen, och det gör ondare om jag promenerar raskt och är ömt om jag trycker där. Tänkte kanske blindtarm först men den sitter tydligen mycket längre ner. Detta är typ rakt ut från naveln på min högra sida. Vad kan det vara? Muskelsträckning?

Svar:

Muskelsträckning är den mest troliga orsaken, då det kom snabbt på, är ömt när man trycker på området, och ökar vid belastning, samt att uppkomstmekanismen är välbeskriven. Muskeldistorsioner brukar innebära att första dygnet/dygnen är besvärligast för att sedan prompt bli bättre. Vid försämring bör en läkare påtitta. Appendixit/blindtarmsinflammation är det minst troliga, då detta har ett annat förlopp, inte minst med en långsammare debut.