muskler vs fett

Fråga:

Hej!
Jag har hållit på med viktnedgång ca 2 år nu och det har gått bra. Jag började på 89,9kg och har varit nere på 69,9 och låg sedan och pendlade mellan 70-73 rätt länge och det kändes bra! (Jag är 20 år och 173 cm)
I början tränade jag mest kondition, men började sedan med styrka också, dels för att jag fått rehabövningar för min rygg då jag har skolios och dels för att det självklart är roligt att även träna upp sin styrka.
Jag kör rätt mycket styrka nu och har märkt att jag får en, enligt mig snyggare och slankare form plus mer muskler och har känt mig väldigt nöjd.Det känns även som att jag gått ner några kg till för jag känner mig mindre. Men så idag ställde jag mig på vågen och vägde 78kg! Fick lite panik till en början innan jag mindes att muskler väger. Men nu äntligen till min fråga:

Kan jag räkna ut på något sätt vad som är muskler och vad som är fett i min vikt?
Hur i så fall? Hur ska man tänka?

Hälsningar Linnéa

Svar:

Det enklaste sättet att få en uppfattning av din kropps fettprocent och muskelmassa är att använda en formel där man stoppar in olika kroppsmått. Ett exempel på sådan hittar du exempelvis på denna länk: www.bmiraknaren.se. Den uppskattningen brukar räcka för de behov du beskriver.
Ett annat sätt är att köpa en kroppsvåg som räkar ut fett- och muskelsammansättning automatiskt via impedansmätning. Sådan finns att köpa på t ex Clas Ohlsson.
Ett tredje sätt är att mäta underhudens tjocklek på olika punkter med en calipometer (mätsticka). Den sistnämnda metoden är mest rättvisande men förutsätter rätt mätteknik och att en annan person mäter. Mätsticka finna att köpa i handeln.