Nack- och ryggbesvär, muskeltrötthet

Fråga:

Hejsan.

Det är så att jag går med nack- och ryggbesvär sedan många år tillbaka. Jag är idag 32 år gammal och spelat handboll sedan 9 års ålder.  Handbollen har jag ibland kombinerat med andra idrotter som fotboll.

Jag har sedan tonåren haft problem med nacken, har haft ett stort antal nackspärr genom åren, 1-3 gånger per år. Stora och små ”attacker”, där det börjar mitt på ryggen. När jag blev runt 18-19år började mina ryggbesvär. Jag gick vid tidpunkten till en massör ett par gånger där hon kunde konstatera att jag va väldigt stel och hård i ryggen. Efter tag så skickades jag till en sjukgymnast, där hon endast töjde och stretchade mig. Då det inte gav något resultat så slutade jag med det. Jag provade sedan på att gå till en kiropraktor, jag var där tre gånger, men smärtan som kom efteråt blev för mycket så jag klarade inte av att fortsätta med den behandlingen då.

Smärtan i ryggen avtog kanske lite då, har svårt att minnas det eftersom jag på något sätt alltid haft ont och värk sedan sen tonår. Jag har gått med värk i ryggen sedan dess, och nu de senaste två-tre åren har värken blivit väldigt stora. Även om jag har bättre och sämre dagar så har jag alltid värk.

Jag blir väldigt trött i kroppen, har svårt att stå eller gå en länge stund. Ryggvärken går ned i benen, så det är som att jag har träningsvärk jämnt, som strålningar ner i benen och jag behöver inte ha tränat för att det ska kännas så. Jag har svårt att sova ibland eftersom det ”rycker” i benen, då måste jag gå upp och stretcha. Jag har egentligen problem med allt som är statiskt. Kan inte bära en väska med tyngd i, kan inte springa långdistans utan att det hugger till i ländryggen, svårt att diska, sätta upp en lampa osv. och jag står alltid med böjda knän, knäcker själv axlar och böjer på ryggen många gånger per dag medvetet och omedvetet när det är mycket värk.

Jag kan träna handboll även om det är svårt att komma igång, måste stretcha mycket innan. Jag kan träna utan att egentligen känna av smärtan, möjligen pga adrenalin påslagen. Problemen kommer efter passen då min återhämtning är väldigt lång, därför har jag under det senaste året inte tränat så mycket. Jag kan känna mig starkare i kroppen när jag återkommer till träning efter lång frånvaro, men väldigt sliten när jag tränat kontinuerligt.

Jag brukar beskriva det som att det känns som jag alltid bär på en tung ryggsäck. När jag andas djupt så känner jag vart ”ryggknutarna” sitter. 
 
Jag har varit på ett antal läkarbesök sedan i somras, jag har varit på vårdcentralen ett par gånger, jag har även träffat en reumatalog, och nu senast hos en neurolog. Jag har gjort envanlig röntgen och magnetröntgen, och tagit en massa blodprover men de hittar inget som orsakar mina besvär. Allt har visat bra resultat och nu vet dom inte hur vi ska gå vidare. Jag har slussats runt men utan resultat.

Svar:

Dina besvär med långvarig smärta förtjänar att tas på allvar. Det du nämner hittills är att ingen kunnat ta ett samlat grepp om dina besvär, och att du blivit behandlad med mestadels passiva metoder (syftande till symptombehandling). Mitt råd är att du söker via din husläkare får en remiss för multimodal bedömning (flera experter samlade med dig i team), och därefter ev rehabilitering. Inom Stockholms läns landsting finns ett vårdavtal som rör multimodal smärtrehab, som effektueras av bl a Stockholm Spine Center, Smärt- och Stresscenter på Nacka Sjukhus, Rygginstitutet Ladvik på Värmdö m fl. Din husläkare skriver en remiss och inkluderar i denna resultat av tidigare utredningar.