Nageltrång och löpning

Fråga:

Hejsan!
Jag är en elitsatsande löpare och har fått problem med nageltrång. Jag har uppsökt vårdcentral och lökaren ville inte operera. Han sa dessutom att jag inte skulle få springa på två veckor efter operation. Nu använder jag alsolspritomslag och såpa badar foten, det blir dock bara mer och mer granulationsvävnad. Läkaren sa att jag kunde fortsätta springa, vilket jag gör med en sönderklippt sko för tån. Finns det några behandlingar som gör att jag snabbt blir kvitt problemet och kan springa så fort som möjligt efteråt? Tacksam för svar.

Svar:

Hej!
Paronyki (eg. paronychi), nageltrång, är vanligt hos långdistanslöpare, och beror delvis på skoutformning och din fotanatomi, samt upprepat trauma mot området i och med löpsteget. Det ställer alltid till mer problem än vad distriktsläkaren kan förstå, nämligen dålig prestation och frånvaro från träning/tävling. Vid lätta nageltrång utan granulationsvävnad (”svallkött”) kan det gå tillbaks med antingen lokal behandling och/eller antibiotika samt noggrann kupering av nagelkanterna med sax (tvärt emot vad som rekommenderas för icke-löpare, där nagelkanterna skall sparas). Vid upprepad paronyki och vid svårare sådan rekommenderas alltid operation ad modum König. Det innebär att nagelmatrix kuperas i kanterna (20% på varje sida) ända ner till nagelroten, som urslevas noggrannt för att förhindra återväxt (nageln blir då smalare). Det sistnämnda, urskrapningen av nagelroten, glöms ofta bort på vårdcentralen, varvid återfall är regel, särskilt hos löpare.
Någon ”snabbfix” finns inte, förutom ovanstående. För att slippa återfall och komplikationer är det viktigt att följa denna rutin. Din husläkare bör därför överväga att operera dej, eller remittera dej till kirurgmottagning som man bedöma och utföra det. Alternativet är att du söker på egen hand eller via remiss till oss på IMES/www.idrottsdoktorn.se som också kan göra bedömning och utföra lämplig kirurgisk åtgärd.