Nedsänkt fotvalv

Fråga:

Hej!

Jag har börjat få ont i min vänstra fot, på undersidan vid fotvalvet, när jag springer. Det känns som att jag håller på att sträcka en muskel. Jag får även lite ont när jag går ibland och nu har jag även märkt att jag är lite svullen vid sidan om fotknölen. Jag fick nu veta att jag har nedsänkt fotvalv. Undrar nu om jag kan träna bort den och hur? Har jag en muskelimflammation där det är svullet?

Svar:

Hej!
Nej, det går inte att träna bort ett ”sänkt fotvalv”. Betydelsen av låga fotvalv har ändrats genom åren, och det finns fortfarande en övertro på att detta naturliga fenomen förorsakar en del besvär, i synnerhet hos de som tjänar pengar på ”stödjande sulor” och fotavgjutna skoilägg. För 30-40 år sedan fick var och varannan grundskoleelev ”hålfotsilägg” för att förhindra framtida komplikationer, vilket vi idag vet i många fall var helt onödigt. Föreställningen om skadligheten av låga fotvalv finns dock fortfarande kvar hos somliga.
På din beskrivning låter det troligare att du har en bristning i fotsenplattan (plantarfascian) med efterföljande inflammation, vilket är ofarligt och brukar läka ut med tiden, men kan förorsaka en tids smärta.
MEN om besvären är betydande bör man bör försäkra sej om diagnosen genom en undersökning hos någon läkare med kompetens för detta, idrottsläkare eller ortoped.