Nedsjunken hälkudde
Hej, har haft problem med plantar fasciit i höger fot sen jag troligtvis överansträngt mig efter några månaders uppehåll i löpningen. Problemen uppstod för ca 4 månader sen och efter ett tag börjar det molvärka i vänster häl . Har enligt kiropraktiker en nedsjunken hälkudde och fick veta att det ej kan läka och ”gå till sig” bli som den en gång varit. Enligt han så var det ortopediska inlägg som gäller och olika övningar att stärka båda fötterna. Är inte helt bekväm med att skaffa inlägg som fixerar fötterna så jag forskade lite(läs googla) och hittade ett ställe i som heter i-clinic som injicerar natriumklorid i hälen för att sätta igång läkningen och uppbyggnad av hälkudden.
Vad säger du, är det en vedertagen metod och funkar den? Bor i sundsvall och klinikerna ligger i lund och Malmö så det blir ju inte lättare:(
Svar:
Nej, det finns såvitt jag känner till ingen metod att byggas upp fettet under hälen igen när man väl förlorat det (”Fat Pad Syndrome” – FPS), och knappast med koksaltinjektioner. Sådana har dock använts i smärtstillande syfte i olika delar av kroppen med olika framgång (och inte), och kallas då wet needling när det injiceras strax under huden på smärtkänsliga punkter. Något bot för förlorat fett är det dock inte. Att det skulle minska inflammation är inte visat. Att ”stärka fötterna” genom övningar finns heller inget evidens (vetenskapligt bevis) för, såvida orsaken till smärtan kan bevisas ligga i svaga fötter.
FPS innebär att kapseln runt fettet under hälen brister, och putar ut. Fettkudden blir då plattare, vilket gör att bind- och benvävanden utsätts för ökad belastning, vilket gör mer eller mindre ont vid belastning. Smärtan tänks genereras genom direkt mekanisk påverkan på smärtnerver, något som således inte handlar om inflammationssmärta.
Ett sätt att minska belastningen är att sprida trycket från hälen till resten av foten med hjälp av en mjuk iläggssula som ökar stödytan (t ex Footlabs modell Hike Full Molded). En del förordar en hård fotbädd som formas efter hälen för att försöka ”hålla ihop” den. Vad som är bäst avgörs av det enskilda fallet.
Man behöver fastställa vad dina besvär beror på; om du har plantar fasciit och/eller FPS, något som är en läkaruppgift. En ortoped är rätt instans att söka sig till i det läget.