Nedsjunket fr fotvalv h fot?

Fråga:

Hej Dan!
Jag har precis hittat till idrottsdoktorn.se, väldigt bra hemsida ni har! Men jag har inte riktigt hittat svar på mitt problem, så jag testar att skicka en fråga o se.. Jag har precis börjat med löpträning, första passet var i slutet av mars. Ganska omedelbart fick jag ont i främre trampdynan i höger fot. Jag tänkte att jag hade dåliga skor. Köpte ett par nya utprovade skor med bla pronationsstöd och extra dämpning. problemet är kvar, och efter att jag tänkt på detta mycket så har jag haft detta problem i flera år. Men det har inte varit lika tydligt som när jag springer. När jag kommer hem efter en arbetsdag och tar av mig skorna så har jag svårt att ta ordentliga steg utan försöker avlasta området genom att gå på ytterkanten av foten, kan de vara en bra ide o ha skor inne? Man kan säga att det gör ont bakom andra tån på trampdynan(stortån nr1). Kanske kan va bra att veta att jag har fått 2 barn 05 och 08, har ett arbete där jag står/går hela tiden. Har prövat pelott med de gjorde jätte ont.. nu har jag typ gelpads, funkar men efter 4km löpning kommer smärtan och vid 5km gör det riktigt ont. Frågan är ju om det nu är nedsjunket fr fotvalv om man kan träna bort det eller vad gör jag? Tycker ju det är så kul o springa o jag känner att jag har mycket kvar o ge men smärtan håller mig tillbaka. Hoppas att du får någon slags bild av mitt problem.
Tack på förhand /Disa

Svar:

Din beskrivna besvärsbild överensstämmer med ”Mortons neurinom”, vilket i tidigt skede beror på trängsel för nerven mellan tå nr 1 och 2 (eller 2 och 3). Så småningom bildas en ”ärrvävnad”, en knöl, vid nerven, vilket permanentar besvären. Orsaken är ibland trånga skor där framfoten och tårna inte får plats, gående i pumps, gående i skor med tunn sula tillsammans med låga frontala fotvalv. Lokala gelplattor brukar inte räcka till, eftersom trycket måste spridas över en större yta. Jag brukar ordinera Footlabs helsuleilägg, ”Contour”, som man kan köpa på bl a Intersport. Det förutsätter naturligtvis att skorna inte är ofördelaktiga, och att de får plats i skon (bygger ett halvnummer i storlek). 
Men besvären kan också ha annan orsak, t ex seninflammation till böjsenan till tå nr 1 eller 2, som har andra orsaker. För att säkert veta bör man göra en undersökning. Sök din idrottsläkare i sådant fall.