Nervproblematik buk

Fråga:

Hej,
Jag har stora problem med magmuskler efter kejsarsnitt och rektus diastasoperation. Kan inte träna mina muskler starkare. Tvärtom så har jag slagit ut funktion genom att aktivera bäckenbotten – magen. Och fått nervsmärtor. Efter diastasoperationen kunde jag aktivera mina magmuskler bättre men det var samtidigt som jag inte riktigt hade ”basen” i magen. Jag kunde exempelvis inte dra in naveln ända in. Kändes som att tarm satt i vägen. När jag fick nervsmärtor var det även funktion som slogs ut och det blev väldigt stramt ner mot ljumskar och blygdben.
Kan jag ha skador sen kejsarsnitt på nerver som är kopplade till magmusklerna? Exempelvis ilioinguinalnerven? Och att det orsakat att aktiveringen bäckenbotten – magen försämrat mig? Kan man genom egen muskelaktivering permanent slå ut nerver? Eller blir de endast klämda? Hur kan man då förbättra sin situation, finns det något som kan göras? Jag har svårt att stå och gå och är helt desperat efter hjälp. Har hittills inte kommit någonstans inom vården.

Svar:

Hej Susanne!
Din fråga hör inte till mitt kompetensområde här i denna frågespalt, varför svaret blir kort:
Rektusmuskelbristning, diastas, efter förlossning är inte ovanlig och kan ge nedsatt bålmuskelfunktion och försämrad livskvalitet. Sjukgymnastisk träning inkluderande bålstabilitet är förstahandsval. Om detta inte räcker till kan kirurgi vara aktuell. Dessvärre finns för lite studerat om vilka kvinnor som skulle kunna bli hjälpta av kirurgi, vilket bidrar till att det finns stora skillnader i hur mycket kirurgi som erbjuds i de olika landsändarna. Om du vill kan du läsa lite mer om din typ av besvär på denna sajt.