nollpromillegräns?

Fråga:

Hej!
Jag undrar hur det fungerar med alkohol och träning. Självklart ska man inte dricka alkohol före ett träningspass, men jag undrar var gränsen går. Kan man till exempel dricka en lättöl och sedan träna omedelbart efteråt? Kan man ta ett glas vin till maten och sedan träna säg tre timmar senare? Jag vore tacksam för ett par liknande exempel.
Dessutom skulle jag väldigt gärna vilja ha några argument till varför man inte ska dricka och sedan träna, så att jag kan övertyga människor i min omgivning.

mvh
Jenny

Svar:

Hej Jenny

Träning och alkohol fungerar aldrig tillsammans. Nollpromillegräns gäller. Alkoholen påverkar centrala nervsystemet i dämpande riktning, vilket gör att koordination, reaktionsförmåga och aktiveringen av musklerna blir sämre, vilket är fullt mätbart redan vid mycket små mängder. Förutom att det direkt stör själva träningen ökar detta även risken för idrottsskador. Även lång tid efter alkoholförtäring, flera dygn, är kroppen och nervsystemet påverkat negativt, vilket märks mer påtagligt ju mer alkohol som intagits. Alkohol är i praktiken ett gift med flera verkningsmekanismer, och alkoholpåverkan är således rent medicinskt ett förgiftningstillstånd. En annan påtaglig effekt av alkohol är bl a leverpåverkan och störningar i ämnesomsättningen i nedbrytande riktning, tvärt emot vad man vill åstadkomma med träning. Om man vill uppnå så bra resultat som möjligt, och är seriös med sin träning bör man således avstå från alkohol och välja andra måltidsdrycker i stället.