Nybörjare

Fråga:

Jag har precis börjat på gym men har ingen aning om vad jag behöver göra. Jag vill helst gå ner lite i vikt och svarva till kroppen lite men vet varken VAD jag ska träna, på vilka maskiner eller hur mycket. Jag är 1.81 lång och väger 80 kg, jag äter ”förhållandevis” bra och balanserad mat, visst kan det gå ner något onyttigt ibland men det är sällan. Jag skulle behöva råd om både kost och träning för ”nybörjare”.

Svar:

Du behöver konsultera en träningscoach i första hand. Att ge sej på styrketräning utan att veta hur man gör går att jämföra med att sätta ett barn bakom ratten på en bil. Man behöver lära sej av någon som kan lära ut.
På de flesta seriösa gym finns tränare med vana och erfarenhet av träningscoaching, en del också med kostinriktning. ”PT” (personlig tränare) är en variant av det. Välj helst någon som du känner till eller fått rekommenderad, eftersom kvalitén på olika tränare skiljer sej väldigt mycket. Tvärt om mot vad man tro är det extra viktigt i början att ha en bra tränare, eftersom det avgör vad du får ut av träningen. Som man startar fortsätter man!