Nyckelbenet ur led – återställningstid?

Fråga:

Hej!
Hur lång tid kan man förvänta sig för återgång till fotbollsspelade vid AC-luxation grad II? Jag har hittat allt från 10 dagar till 3 månader, och undrar hur försiktig man bör vara. I samband med röntgen fick jag instruktion att undvika belastning helt (endast rörlighet) under ca 2 veckor fram till återbesök hos ortoped, följd av ”ett bra tag” utan kontaktidrott då de menade att sannolikheten för att leden hoppar ur igen är stor om ledbanden inte hinner läka fullt.

Finns det några riktlinjer på total tid utan kontaktidrott? Eller på tid från att leden är smärtfri i aktiv rörlighet tills full aktivitet kan utföras?

Stort tack för hjälpen,
Vänliga hälsningar
Elin

Svar:

Läkningstid för grad-II-luxation skiljer sig mycket åt från individ till individ, och påverkas av idrottsituation, d v s aktuell belastning. Längre tid för kontaktidrotter och idrottande där leden är belastad f f a i kompression, t ex bänkpress, kanot, bröstsim och liknande. Fotbollsspelande och nämnd skada beror läkningstiden också på vilka situationer man utsätter sig för; fall och tackling främst.

Man kan utgå från den tid som din behandlande läkare angivit, och/eller låta besvärsgraden avgöra. Med läkningen följer successiv minskning av besvärsgraden. En 4:a på en 10-gradig skala är maximalt vad man bör utsätta sig för under läkningstiden. Det motsvarar måttliga besvär och att det är uthärdbart även på sikt. En 5:a är måttliga besvär av den goda att de är svåra att uthärda på sikt, d v s inte acceptabel besvärsgrad. Utan att ha undersökt dig blir min gissning att du behöver 6-8 veckor för att läka så mycket att du försiktigtvis kan återgå i fotboll. En åtta-slynga som håller tillbaka axlarna kan möjligen förbättra prognosen.