Nyckelbensfästet

Fråga:

Hej
Jag tränar konståkning och när jag ramlar gör jag det alltid på vänstra sidan eftersom rotationen är åt det hållet. Jag började få ont i inre nyckelbensfästet efter att alltid tagit emot mig med armbågen i fallen. Efter kanske 2 månader när smärtan började påverka träningen gick jag till läkare och röntgade, men det visade ingenting och jag blev tillsagd att ”det går över”. Nu har det gått 3 månader till och smärtan blir bara värre, men igen blir jag tillsagd att ”det går över”. Vad kan ha hänt? nånting borde ju ha hänt…

Svar:

Man kan mycket väl ha en skada på nyckelbensleden (sternoclavikularleden) utan att det syns på en vanlig slätröntgen. På en sådan kan man se skelettdelar samt avståndet mellan dessa i en led, vilket kan indikera förekomst av artros. 
Man behöver i ditt fall fastsälla att det verkligen är leden som smärtar, då det finns flera närliggande strukturer som också kan skadas vid fall. Det låter sig göras vid en undersökning av någon med erfarenhet av den förmodade skadan, t ex en ortoped eller idrottsläkare. Vid tveksamheter kan undersökningen kompletteras med andra diagnostiska metoder, t ex lokalbedövningsprov eller MR.