Obehag i bröstet

Fråga:

Jag är 65 år och tränar regelbundet och allsidigt. Jag är ganska vältränad och vilopulsen ligger på 50. Åkte Vasaloppet senast 2019, ingen topptid men tog mig i mål och mådde bra efteråt. Men tyvärr fick jag 14 dagar efter Vasaloppet en lättare lunginflammation som läkare kunde konstatera. Min konditionsträning består mest av skidor på vintern och rullskidor på sommaren.
Springer aldrig numera på grund av dåliga knän.
Min fråga: Ibland trotsar jag knäsmärtorna och springer några intervaller i uppförsbacke och det är här något annorlunda har hänt nämligen, att redan efter 10 meter så måste jag stanna då jag knappt får luft och ett obehagligt tryck över bröstkorgen uppstår. Är det för att jag inte tränar med benen så ofta numera eller kan det vara något allvarligt som tex kärlkramp. Känner inga besvär när jag kör intervaller ( stakning) på skidor/ rullskidor. Glömde säga att mitt blodtryck är normalt och bröstsmärtan går över snabbt bara jag slutar springa.
Mvh/ Per

Svar:

Hej Per!

Vid tryck över bröstet vid ansträngning måste man, hur man än resonerar, utesluta hjärtsjukdom. Det vanligaste orsaken till tryck över bröstet är spänningstillstånd i bröstkorgen, och det näst vanligaste är kärlkramp, en sjukdom som uppkommer dels genom miljöfaktorer (hur du levt, hur du ätit, hur du tränat) och genetiska faktorer (dina förfäders och förmödrars arvsmassa). Mitt råd är att undvika smärtande aktivitet tills man uteslutit allvarlig hjärtåkomma, och söka för detta hos din husläkare så snart det låter sig göras.