Obehag i ljumske, höft och baksida lår

Fråga:

Hejsan! Jag är elitlöpare och har sen i mars känt mig stram i baksida lår. Jag har kunnat träna och tävla och resultaten har varit bättre än någonsin. Sen slutet av juni har jag fått obehag på utsidan av höften samt i ljumsken. Vid löpning kan jag ha känningar f´örst i baksidan, sen i ljumsken, sen ingenting och så i höften. Sjukgymnasten jag varit till säger att det beror på ett fall jag drabbades av i mars, efter vilket baksidan darrade och sen började kännas stel, ingen smärta dock. Han säger att min baksida är mycket svagare än den andra och att problemen ska upphöra när jag fått tillbaka styrkan. Kan detta stämma, vet att det är svårt att besvara utan att ha undersökt mig. Jag har fått styrkeövningar för att stärka baksida lår som ska utföras varje dag samt springer jag cirka 30 min innan. På eftermiddagen kör jag nån alternativ form av träning ; cykel, crosstrainer, simning antingen distans eller intervaller. Om 3 veckor har jag viktiga tävlingar och vill så gärna vara springduglig. Är det dumt att köra alternativt för att hålla uppe konditionen jag byggt upp, försenar det läkningen eller återuppbyggnaden av muskulaturen? Tack på förhand! MVH Mia

Svar:

Nej, du skall definitivt inte träna musklerna på baksida lår varje dag, och inte så nära tävlande. Musklerna tar betydligt längre tid på sej för att återhämta sej efter ett träningspass än 1 dygn. Att träna styrka för samma muskelgrupp mer än 1-2 gånger per vecka är oklokt, även om man varierar träningen, eftersom muskulaturen då bryts ner. Lika fel vore det att lägga in styrketräning helt nära en tävling, i synnerhet om man är elitsatsade och har prestationsambitioner. 
Visst spelar balans mellan styrka i framsida och baksida lår roll, men man måste då vara medveten om vilken form av styrka man tränar. Vi räknar med minst 4 parametrar; långsamma/uthålliga fibrer, snabba/icke uthålliga fibrer, koncentrisk och excentrisk styrka. Beroende på vilken kvalitet man eftersträvar måste träningen designas och utföras utifrån dessa parametrar; Det är t ex ingen god idé att träna sina långsamma fibrer om man är sprinter.
Under rehab för distanslöpare är koordination och kondition de främsta parametrarna att underhålla, eftersom de försvinner fortast. Inför tävling bör dessa parametrar vara fullt tränade, så att energin kan ägnas åt återhämtning och laddning (beroden på hur nära tävlingen man kommit); formtoppning.
Om jag skall vara ärlig tycker jag din fråga antyder att du inte fått optimala råd för ditt upplägg. Det är svårt att gå in mer på detaljer i ett frågespaltsvar, men man bör lägger ner betydligt mer energi och kunskap på både träning och rehab än vad dina uppgifter indikerar – då lyckas du prestera bättre och minskar skaderisken.