Ödem i hälsenan?

Fråga:

Hej!

Jag tar detta lite kortfattad…
Är 21 år gammal och alltid varit aktiv under mina år och harfått stora problem med mina fötte, hälar. Det började för cirka 3 år sedan när jag var på praktik (utbildade mig till målare) och gick på betonggolv med dåliga skor. Jag fick alltså så ont att jag inte kunde vara kvar på praktiken utan blev sjukskriven därifrån. Hursomhelst så blev jag klar med min utbildning och fick jobb på ett Båtvarv = Betonggolv. Har plågat mig igenom ett år på jobbet men sen gick det inte mera.
Läkarna på ortopeden i Västerås sa att det inte skulle bli bättre av å vila men sjukskrev mig tillslut ändå, och det blev lite bättre. Men så fort jag börjar gå igen så blir det värre.
Läkarna trodde att jag hade plantage fascian  är plattfot, men inte så mycket så jag har gått med många olika inlägg utan resultat. Jag har aldrig innan detta haft ont i fötterna. Har ätit inflammationshämmande utan någon som helst förbättring.
Efter mycket tjat så fick jag tillsist komma till magnetkameraundersökning vilket visade att jag har vätskeansamling/ödem i hälbenet. Så har alltså varit felbehandlad, med diagnos plantage fascian som det enligt röntgen inte är, och som läkarna sa skulle gå över av sig självt utan vila. Båda hälarna smärtar lika mycket.
Efter detta kom jag till Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Blev sjukskriven med mycket vila för att komma tillbaka och se om ödemet hade minskat, vilket det hade gjort, men bara ytterst lite och jag kände mig inget bättre. Läkaren var mycket förvånad över detta och hade aldrig sett något liknande hos en ung man som inte röker, dricker eller är överviktig. Hon hade inget mer att erbjuda och sa att cortison inte var lämpligt. Så hon lämnade mig och skickade tillbaka mig till Västerås.
Där fick jag komma till remautologen för att kolla så att jag inte har något reumatiskt, vilket de inte kunde se. Det var skönt.
Nu är jag remitterad till smärtkliniken men grejen är den att jag vill inte gå på tabletter hela livet utan vill verkligen hitta orsaken. Jag har provat många olika smärtstillande tabletter, däribland citodon men utan någon verkan. Nästa steg är morfin sa de i Uppsala, men nej det går ju inte. Det känns som alla har gett upp utan att engagera sig riktigt. De kan väl fortsätta att skicka mig till andra specialister.

Det liksom är som att det bränner – molande svår värk hela tiden. Ingen dag är smärtfri även om jag inte går på en hel dag. På morgonen finns också smärtan kvar. Skulle jag gå något mer, så blir det på en gång ännu sämre. Försöker nu leta efter någon som har någon idé om vad det är och vad som kan göras. Vill inte ge upp än och sätta mig i rullstol.

Svar:

Problem med smärta som funnits med under flera år är inte sällan att sekundära fenomen uppstår, som följd av smärtans längd, såsom t ex ändrad fotställning och gång, smärtsensibilisering o s v. När ett retningstillstånd väl uppstått är det tyvärr lätt att underhålla med ganska liten fortsatt retning. På din beskrivning låter det som en ursprunglig överbelastning med ofördelaktiga skor och hårt underlag. ”Ödem vid hälbenet” talar för att överbelastningen fortsatt eller underhållits. Vad som är vad är mycket svårt att utreda i nuläget. Man bör inrikta sej på att minska belastning genom att sprida trycket i fotsulan så mycket som möjligt. Tyvärr kan avgjutna fotbäddar ibland göra sådant värre, och bör därför undvikas. Rätt skor med maximal dämpning, typ asfaltjoggningskor, är att föredra, samt dynamiska ilägg, t ex Footlabs ”Contour” (eller ”Hike Full Molded”) som, bl a finns för en låg kostnad på Intersport. Man bör också se över fotställning i stående, gående och löpning och korrigera och träna koordination och styrka om det behövs. Sådana bedömning kan man t ex få via sin idrottsläkare eller ortoped inriktad mot funktionella fotbesvär (podiaktiker).