Olinjär hjärttytm

Fråga:

Hej!
Jag är aktiv tävlingscyklist i veteransamanhang, är 46 år och har tränat mer eller mindre under större delen av mitt vuxna liv. Under senare tid så har min puls börjat bli lite konstig. Om jag kör 4 minuters VO2max intervaller (även andra intervallformer)så stiger pulsen jämnt upp till 88-90% av max (av idrottslab uppmätt maxpuls 197), sedan stiger det inte mer, jag tar i så mycket som går på hög frekvens. När det är 1-0,5 min kvar av intervallen peakar pulsen upp till 96-100% av max och ligger kvar och varierar i detta område tills intervallen är klar. Idrottslabbet noterade samma fenomen så det verkar inte vara pulsbandet som spökar. Oftast så peakar aldrig pulsen upp under intervallerna utan stannar på 88-90% av max. Jag har även testat att sluta trampa när det är som slitigast (sista minuten) då brukar pulsen peaka upp till 96-100%. Min ambition är att höja mitt VO2max en aning under denna period. Blir i detta samanhang osäker på om det är en arytmi som gör att pulsen stiger eller att jag tar i för dåligt.
Är väl inte direkt orolig för detta men skulle vara intressant att höra vad det kan bero på. Skulle ett arbetsprov med EKG ge svar på vad som händer?

Svar:

Arytmi skulle vara en ovanlig förklaring till det fenomen du noterat, men enda sättet att ta reda på det är en provokationsmätning, d v s arbetsprov. Eftersom du inte nämner något om ditt mående utgår jag från att du inte upplever dig påverkad under eller efter intervallträningen. Om så är fallet bör du inte anstränga dig tills utredning färdigställts.