Öm ifrån vänstra bröstmusklen till ryggen.

Fråga:

Hej jag har haft problem till och från i ca 8 år då jag var ung och dum då och tränade styrketräning med olagliga substanser =/ efter ett tag så börja jag få kraftiga problem med min vänstra kroppshalva Obalans, låsningar i axlar och nacke smärta vid vänstra bröstmuskel mm nu är det lite bättre men jag får ont ifrån Bröstrmuskeln bak i ryggen emellanåt samt att det sticker i bröstet på den sidan och obalansen är kvar. Jag har aldrig använt doping igen men jag har fortsatt träna så gott jag kan iaf, och jag har varit hos naprapater och kiropraktorer och läkare men jag har aldrig blivit hjälpt av nåt av det, jag har även kollat mitt hjärta vid flera tillfällen då jag trott att smärtan kom därifrån men inge fel där heller. Finns det nåt hopp om detta eller får jag fortsätta leva mitt liv med smärta jag är bara 28 år också??? Tacksam för svar MVH Johan.

Svar:

Styrketräning med hjälp av doping (steroider) är ingen bra idé. Dels har det mycket mindre effekt än vad mytbildningen och massmedia berättar, och dels har det biverkningar på många och oväntade plan, både på kort och på längre sikt. Det som inte hör till biverkningsbilden med steroider är muskelsmärta/inflammation. Dessa problem kan uppstå, teoretiskt, som en (önskvärd) effekt av läkemedelsmissbruket p g a den snabbare styrketillväxten, där alla vävnader inte hinner med att anpassa sej. ”Man blir fortare stark än hållbar”. Men muskelsmärta/inflammation uppstår också av enbart styrketräning, i synnerhet om man ökar belastningen snabbare än kroppen hinner med att bli hållbar för. Så gäller även för smidighet/rörelseförmåga. Om man underlåter att stretcha tillräckligt mycket förhindrar man inte den muskulära förkortningen som alltid är resultatet av styrketräning, och blir stram, stel och osmidig, vilket i sin tur är orsaken till många muskelskador. 
Axelnära muskelskador är synnerligen vanliga i kraftidrotter och styrketräning, tyvärr mer regel än undantag. Det beror inte på att alla dopar sej, utan på just det faktum att man slarvar med kompletteringsträningen av smidighet och koordination, och att man episodiskt och periodvis, i inspirationens hetta, överbelastar. Det finns också en tendens hos idrottare att ignorera återhämtningsbehovet, vilket ökar den totala skaderisken, och gör även små skador värre.
Man behöver därför bedöma dessa grundläggande faktorer hos dej, och åtgärda det som fattas i förhållande till den kravnivå du försöker utöva. Sådan mer funktionell bedömning, som kan leda fram till en funktionell diagnos, kan man få hos sin idrottsläkare.