Omöjligt fall?

Fråga:

Sedan två år brottas jag med hög puls och försämrade resultat. Hade tidigare ca 160 i träningspuls och nu aldrig under 175. Dessutom så har min km-tid försämrats med ca 40 sek/km. Detta trots att jag haft möjlighet att inte behöva arbeta under två år utan ägnat mig mer åt mental vila och fysisk träning. Tagit en del prover via vårdcentralen som inte hittat något och som anser det hela vara ett lyxproblem. Är 45 år. Behöver jag oroa mig?

Svar:

Av det du berättar låter inget som något att ”oroa sig för”. Din teoretiska maxpuls är 185/min, vilket du nu närmar dig. OBS att maxpuls och arbetspuls inte är samma sak. Arbetspulsen är det svar som hjärtat ger på uppmaning av ansträngningen. Ju mer du anstränger dig momentant, desto högre arbetspuls, upp till din kapacitet; maxpulsen. Ju mer du anstränger dig på sikt, under en tidsperiod, desto starkare blir hjärtat, det vi kallar att öka sin konditionsförmåga.

Den aktuella arbetspulsen är således ett resultat av ansträngningsgraden och din kapacitet. Den påverkas också av t ex astma, KOL, anemi, och en mängd andra faktorer. En hälsoundersökning inkl prover och EKG som är normal utesluter rimlig annan orsak till pulshöjningen än det ovan nämnda.