Ömt knä som blir bättre uppvärmt

Fråga:

Jag har löptränat i några år och aldrig haft några porblem. Har efter graviditet börjat igen (försiktigt) men fått ont i knät, specifikt: nedanför knäskålen finns en grop och sen en benknöl och det är precis under denna knöl jga får ont. Går som springer, blir bättre varmt, ömmar när man trycker på det. Dock verkar det hela blir bättre efter paus med styrketräning och cykel och stretching.

Jag vill inte göra det hela värre och har provat att speinga en kortis på 3 km vilket gick bra, kände lite men med koncentration på bra löpsteg så försvann obehaget. Är detta rätt väg att gå?

Tack på förhand!

Svar:

Sannolikt har du fått en muskelfästesinflammation. Vanligast i regionen är inflammation i den muskel som bl a lyfter på fotbladet, tibialis anterior. Det har att göra med att du sannolikt ändrat ditt löpsteg och att du efter graviditet är relativt otränad/ovan vid att löpträna. Någon behöver titta på ditt löpsteg och korrigera om det ser ofördelaktigt ut. Ett annat fel kan vara att du ökat träningsmängden för snabbt efter uppehållet. Det tar nämligen längre tid att bli hållfast i sina vävnader än det tar att bli muskelstark och få bra kondition.