Ömt smalben

Fråga:

Hej
Jag är kvinna, 47 år och har joggat i några år nu. Efter att ha haft ont i vä knä i flera år så har jag lagt en hel vintersäsong på styrketräning och backträning och blivit helt bra i knäet.
Jag har tränat med broddar hela vintern, ca 1-2 mil/veckan men kände i mitten an januari att bäckenet på vänster sida smärtade. Det påminde lite om foglossning men jag fortsatte träna ändå.
Till slut så blev det så illa att jag inte kunde frikoppla bilen utan att lyfta vä ben med en hand. Det gjorde ont när jag gick och det gick inte att träna alls.
Jag gick då till kiropraktorn som konstaterade bäckenrotation på vä sida. Tre behandlingar senare så började jag träna igen inför Gbg-varvet nu i maj. Det känns inte hundra, gör lite ont de första 20 stegen, sen känner jag inget.
Däremot har jag fått ont mitt på hö smalben. Det känns inte så mycket när jag springer, men är väldigt ömt vid tryck och lite svullet.
Jag har mest tränat i skogen och har nya skor Asics GT 2150 (hade 2140 förra året).
Vad gör jag?

Svar:

Hej!
Underbenssmärta hos löpare är tyvärr vanligt, och kan ha flera orsaker. Bland de vanligare är tensionsperiostagi (ett krångligt namn  på ”benhinneinflammation”), muskelfästesinflammation, seninflammation, kompartmentsyndrom och stressfraktur. f f a det sistnämnda har ökat på senare år som nämns nu tyvärr som en av de vanligare diagnoserna hos långdistanslöpare, vilket statistiken även på vår mottagning visar. Smärta och ömhet över benstrukturen bör alltid misstänkas vara stressfraktur tills motsatsen bevisats. För att komma vidare bör du söka för detta hos din husläkare eller t ex hos oss på IMES/www.idrottsdoktorn.se.