Ond punkt på insida av smalben vid löpning

Fråga:

Jag håller på att sätta igång med löpning men så fort jag börjar så får jag ont på en speciell punkt (ca 1x1cm) på insidan på smalbenet. Det sitter ungefär 1dm under knät och man kan känna en liten typ knut. Tycker inte att jag har gått ut för hårt, har bara börjat med korta intervaller. Sista var bara på 3 minuter men efter det har jag väldigt ont även när jag går. Även fått ett blåmärke på precis den fläcken. Fick samma problem förra året när jag försökte börja med löpning på precis samma ställe.
Det är väl inte benhinneinflammation? Då får man väl ont utmed hela smalbenet? Men vad kan det annars vara? Jag är ju van att gå långa promenader i raskt tempo i princip dagligen. Har precis köpt joggingskor som jag provat ut på intersport med hjälp av filmning på löpband.

Svar:

Vist kan det ändå vara benhinneinflammation (tensionsperiostagi) du drabbats av, men det är svårt att avgöra utan en undersökning. Det är dock betydligt vanligare hos löpare med problem från den djupa vadmuskeln, soleus. Underbensproblem handlar mycket om vilka krav som ställs kontra de idrottsliga kvalitéer man har. Skada uppstår i en vävnad när kraven överstiger förmågan. Du kan läsa mer om detta i artiklar på denna hemsida, t ex https://www.idrottsdoktorn.se/artiklar/underbensproblem-hos-lopare.
Ofta handlar lösningen om korrigering av löptekniken. Till detta räcker inte den enkla påtitt man gör i löpskoaffären. Till det krävs kunskap, vara och erfarenhet, något man kan hitta hos löpcoach, t ex hos Team Stockholm Marathon, Häselby SK eller annan löpklubb.