Onödig träning?

Fråga:

Hej!

Jag är en simmartjej på 17 år. Under hårdträningsperioder som vi har i ca tre veckor (sedan en vecka medel eller löst)tränar jag upp till 8 hårda simpass plus tre styrketräningspass. I våras blev det två dagar i veckan som jag tränade tre ggr/dad. (morgonträning + gym + eftermiddagsträning) Från gymmet gick jag ofta direkt in i simhallen… simmar jag bort styrketräningen då? Jag verkar vara en person som behöver träna mycket för att hålla jämna steg med mina simmarkompisar, men det känns tufft att jag ska behöva träna så mucket när de bara tränar 4sim + 2-3 gym pass. Jag tränar bäst, alltså är flitigast under träning så det kan inte vara det. Vad har jag missat? Mat?Jag har ätit peptipower (kostillskott) i ca ett år och ska nu börja med Kreatin. Allt kan väl inte bara handla om talang?

Vill hitta det roliga igen…
Tack på förhand!

Svar:

Hej!
Svaret på din fråga är ganska enkelt: ja du tränar alldeles för mycket, och börjar få symptom på överträning. Att försöka kompensera din träningsmängd med Peptipower är ganska fåfängt. Inte heller kreatin kommer att hjälpa dej. Peptipower används som proteintillskott. Det extra protein du behöver pga din träning kan lätt kompenseras genom vanlig mat. I ditt fall är det dock energi som behöver tillföras, men det slitage och träningsmängd du utsätter dej för är mycket svår eller omöjlig att kompensera den vägen av flera skäl. Jag är helt övertygad om att man inte kan förbättra sina resultat mer än till en viss gräns med mängdträning, utan snarare tvärt om kan detta resultera i utebliven utveckling. Kvalitén i träningen är viktigare än kvantiteten. Enligt mitt sätt att se är det ganska många simtränare som fortfarande lever kvar i gamla föreställningar beträffande träningsupplägg.

Att gå direkt från gymet till simhallen gör att båda träningarna äter upp varann och nettoeffekten blir en försämrad prestationsförmåga, och så småningom ett överträningssyndrom som kan ta månader att återhämta sig från.

Vad som är rimlig träningsmängd för dej är svårt att avgöra utan att känna till dej bättre, och det bör en skicklig tränare kunna avgöra bättre än jag. Helt klart är att din nuvarande träning ligger på en orimlig nivå, och att du nu riskerar att få långvariga besvär av den, förutom att den som sagt motverkar sig själv.