Ont av bula efter skoskav?

Fråga:

Hej!

Jag fick skoskav av mina fotbollskor i vintras och har fått en slags bula efter det. För några dagar sen fick jag en ordentlig smärta i hälen när jag hade mina joggingskor på mig, som jag för övrigt har haft ett tag. Nu får jag ont i alla mina skor som inte är tillräckligt mjuka i hälen och jag är rätt säker på att det har med denna lilla bula att göra eftersom smärtområdet är runt den. Smärtan är så stor att jag i princip inte kan gå. Jag känner ingenting när jag inte har skor på mig.

Vad kan detta vara och vad kan man göra åt det?

Svar:

Det man närmast tänker på vid din beskrivning är ”Haglunds deformitet”. Det består i sin milda form av en kronisk irritation av mjudelarna över infästningen av hälsenan, och beror på mekaniskt tryck av felaktigt utformade skor. Fotboll är typisk idrott för skadan, i synnerhet hos växande individer.
Botet är avlastning, d v s byte av skor till sådana som inte belastar området, alternativt ”skokirurgi”, d v s att man antingen lästar ur skorna i tryckområdet eller skär ut området med en skalpell eller kniv. En kunnig skomakare brukar kunna detta. Är man tveksam till diagnosen bör man låta din idrottsläkare undersöka först.